Du blir trött på mig.

Det är ok.

Men först vill jag att du ska veta att jag inte är någon besserwisser. Det finns inga vinstintressen bakom det jag skriver. Jag behöver inte vinna eller förlora en diskussion. Vi har samma rätt att uttrycka oss och våra berättelser grundar sig förmodligen i olika bakgrunder. Vi har olika erfarenheter som skapat de åsikter som vi har. Men det är bara så att det bubblar inom mig när jag läser saker på nätet och då och då spricker bubblan och tangenterna rasslar iväg – Det var därför www.cuibono.nu kom till – för att det inte känns okej att tiga still om saker jag vet. Saker jag upplevt och tagit lärdom av. För den som orkar, så finns det en del vettigt att läsa.

"Ty av den är du tagen, jord är du och jord skall du åter bli." - in pulverem reverteris -

1:a Moseboken 3:19

Det här är ingen religiös text

Det finns mycket visdom att finna i Bibeln. Men i det här sammanhanget så är det här är ingen religiös text.

Detta inlägget har fått sin grund från ett inlägg på Facebook.

Det handlade om att samla in pengar till Barndiabetesfonden och forskning för att förhoppningsvis hitta ett botemedel mot diabetes 1.

Ändamålet är mycket gott och jag rekommenderar alla som har möjlighet att stödja denna insamling – Gå till insamlingen för Barndiabetesfonden

Den smärta och det besvär som de drabbade och deras omgivning måste gå igenom är obeskrivlig. Barn är drabbade. Föräldrar är drabbade. Omgivningen påverkas. Det är inte okej – ingen ska behöva genomlida det, ingen. Att ett botemedel för de levande drabbade hade varit önskvärd är en underdrift.

Men det som bubblade upp i mig, för jag vet inte vilken gång i ordningen, var: Vad är det människan inte har förstått?

Diabetes 1 drabbar alltså även barn, unga barn. Forskare anser att diabetes typ 1 är en blandning av “Anlag och Miljöfaktorer”. Man ärver en genuppsättning där man är mottaglig för diabetes typ 1 och det är sedan miljöfaktorer som triggar igång sjukdomen.

Exempel på detta är: Virusinfektion, extrem stress (såsom allvarliga livshändelser, t ex våld eller skilsmässa) eller vissa födoämnen där bland annat gluten och komjölksproteiner har diskuterats som faktorer som kan trigga kroppen att börja producera antikroppar som förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln.

Barndiabetesfonden kämpar för att samla ihop pengar till forskning. Forskning som ska leda till att förstå vad som triggar sjukdomen och kanske, förhoppningsvis hitta ett botemedel. Ett botemedel för de som lever, nu.

Orsak och Verkan?

Av jord är du kommen och av jord skall du åter varda.

Kroppen är egentligen i sig självt självläkande. Ger man den rätt förutsättningar i form av god kost, fysisk aktivitet, ren luft och ger den tid att återhämta sig så kan den på tid läka sig självt.

Nej, säger du som kan lite om diabetes typ 1 – diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens egna immunsystem bryter ner celler i bukspottkörteln vilket innebär att den förstörs och förhindras att producera insulin. Man har ärvt anlagen och sjukdomen har triggats av miljöfaktorer.

Så det är 2 faktorer som triggar diabetes typ 1. Anlag och Miljö.

Om vi börjar med anlagen. Sjukdomen kommer alltså bitvis från dina föräldrars gener. De senaste 30 åren har antalet drabbade fördubblats.

Hur många år sedan var det som livsmedelsindustrin började “dribbla” med vår mat? Hur länge sedan började man tillverka mat med E-nummer och tillsatser som inte hör hemma i kosten? När började man med “färdiglagad mat” och junkfood? När började man bespruta odlingar och ge antibiotika till boskapen som går till slakt?

Om du förgiftar jorden du odlar maten på, kan det vara så att det som växer i den också tar upp en del av giftet?

Om du och din maka/make förgiftas och sedan får barn, kan det vara så att barnen också tar med sig konsekvenserna av ha blivit långsamt förgiftade?

Jag tänker på det jag sett i Vietnam. Det är det absolut tydligaste exemplet på att förgiftad jord och skadade gener ger resultat för kommande generationer.

"Kemiska produkter i mat och jord ger effekter på kommande generationer"

— Fredrik Salevik

Vi vill se resultat för denna generationen - men är vi villiga att gå hela vägen för kommande generationer?

Så vart vill jag komma med allt snack om “Av jord är du kommen…”?

Vi letar svar i detta livet på lösningar för problem som vi möter. Det ska forskas i möjligheter att hitta lösningar för ett problem som upplevs i detta nu. Alla medel är tillåtna – vi låter läkemedelsföretag och forskare uppfinna och tillverka medel för att lösa ett akut problem. Men är vi villiga att se helheten? Är vi villiga att göra det som egentligen löser våra problem? Kan vi se förbi våra egna akuta behov och tänka lite på kommande generationer?

Vi måste leva i symbios med naturen – naturen läker oss – allt vi behöver finns i naturen och i dess rikedom. Men vi förlitar oss på forskare och läkemedelsföretag – som att de ska kunna överlista naturen?

Sedan när trodde vi att vi kunde överlista naturen? När blev människans “kunskap” mer mäktigt än moder jord?

Under tiden låter vi livsmedelsbolagen producera varor som vi godtroget äter. Det odlas på glasull och sprutas på fabricerade mineraler, jordarna besprutas med kemikalier och djuren vi ska äta injiceras med tillväxthormoner och antibiotika och man matar på med tillsatser för att öka “kvalitén, hållbarheten och smakupplevelsen”. Man steriliserar och dödar bakterier för att skydda människan – men i själva verket så gör man mänskligheten en björntjänst. På toppen sitter livsmedelsjättarna och styr upphandlingar och politiker – det är livsmedelsjättarnas varor som ska säljas och det gäller för politikerna att “le och vinka” för att behålla sina positioner.

När vi sedan blir sjuka av maten vi äter så vänder vi oss till läkemedelsbolagen – rädda oss!

Så vi låter läkare och doktorer skriva ut läkemedel som vi tar efter deras rekommendationer – för vi litar ju på dem.

Vi äter mediciner, vi processar mediciner i våra kroppar, lite blir kvar, mycket passerar kroppen och kommer ut i kretsloppet igen. Mediciner försvinner inte i vattenreningsverk.

Så vi dricker vattnet och äter maten som produceras, vi tar mediciner och vi blir sämre – så vi går till doktorn och får mer mediciner.

Vi kunde vänt oss till naturen. Ätit en kost som är hållbar för oss själva och jorden vi lever på. Men vi frossar på i livsmedelsbolagens processade mat och vi knaprar mediciner som “håller oss uppe”.

Men vi kan inte ta ansvar för oss själva och jorden vi lever på. Det ska någon “annan” göra. Vi vänder oss till “quick fix´s” för att tappa vikt och bli yngre och smalare. Men vi kunde bara ätit rätt, så hade vi vänt spiralen. Men det är ju för jobbigt… – tror du.

“Man vill ju unna sig något!” – En väldigt ointelligent kommentar.

Om du ska unna dig något – unna dig ett friskt liv. Ta ansvar för dig själv och kommande generationer – sluta handla processad mat och sluta ta mediciner som inte kommer från naturen direkt.

"Ställ dig på din ICA eller COOP och vråla ut ditt missnöje!"

- Fredrik Salevik

När vi ändå håller på.

Varifrån kommer läkemedel?

Från läkemedelsbolagen tänker du? Ja och Nej. Hur såg det ut innan läkemedelsbolagen startades? Från var kom läkemedel då? Vem erbjöd läkemedel?

Läkemedelsbolagen idag försöker skapa lagar och förordningar som säger att enbart de själva ska få skapa läkemedel och sälja läkemedel. Dessutom vill de skapa lagar som gör det obligatoriskt (tvingande) att ta deras läkemedel. Naturmänniskor och annat “häxpack” ska hålla sig i skinnet, sluta förmedla sin kunskap och ABSOLUT INTE sälja eller förmedla sina “farliga” läkemedel till allmänheten. Deras produkter ska förbjudas enligt lag.

Hur var det nu med läkemedel? Från vart kom det?

Är det produkter skapade från material som läkemedelsbolagen har plockat ner från ett annat universum? Nä. Även läkemedelsbolagen befinner sig på vår jord och måste hitta lösningarna här och ingen annanstans.

Under första och andra världskriget var folk sjuka och epidemier spred sig bland soldaterna. Man tillkallade naturmänniskor och annat “häxpack” och bad dem ordna med läkemedel så att soldaterna kunde vara friska . Man insåg snabbt att man behövde mediciner i större skala och man behövde ett lätt sätt att få ut dem och fördela dem. Så kom läkemedelsindustrin till. Man samlade in kunskap från naturmänniskor och “häxpack”, tillverkade läkemedlet i fabrik och förpackade det för att sedan distribuera ut det till soldaterna. Läkemedelsindustrin hade sett sig ljus.

Det visade sig vara en industri man tjänade rejäla pengar på. Så på ca: 100 år anser sig nu läkemedelsindustrin vara fullt kunniga och allena om kunskapen hur man botar mänskligheten via läkemedel. De försvarar sitt revir och driver opinion och politiker med en enorm marknadsföringsbudget – och du köper det som sägs… och du är så lurad.

Läkemedel är i dag en av de största dödsorsakerna.

Jag säger inte att alla läkemedel är det sämsta som uppfunnits på denna jord. Jag säger bara att vi bör vara mer restriktiva i hur vi knaprar tabletter och tar sprutor. Lita på dig själv – ta ansvar för dig och din hälsa. Sök egen information.

"Stress - inte alltid det du tror."

- Fredrik Salevik

Jag skulle ju egentligen struntat i det här...

Jag är en sådan looser.

Egentligen skulle jag låtit inlägget på Facebook passera förbi med tanken: “Vad fint att någon tar tag i insamlingar till forskning för diabetes typ 1.” Där borde jag lagt ner. Jag borde inte gått igång och funderat på mänskligheten, livsmedelsindustrin och dess enorma bakfylla.

Jag har järnkoll på vad som sänker mitt immunförsvar och vad som gör mig mottaglig för sjukdomar och infektioner. Jag vet vad som tar tid för det som är viktigt i livet – familjen, naturen och mig själv. Ändå gick jag på den här minan. Skrev det här inlägget. Gick upp i stressnivå, för jag hade definitivt inte tid och jag vet innerst inne att du ändå inte kommer ändra på ett skit i ditt liv för att du läser detta. Du kommer antingen förkasta det som rappakalja eftersom det inte passar in i dina värderingar och det inte matchar dina erfarenheter. Eller så tänker du – Det var ju rätt intressant! Man kanske skulle informera sig själv lite mer. Jag gör det imorgon.

Grejen är bara att livet tenderar att brusa på och imorgon är allt glömt och ditt liv och dina sociala media har fyllt dig med nya intryck. Saker som helt plötsligt känns viktigare och mer akuta.

Livsmedelsindustri – Läkemedelsindustri – …och Stress från dagliga intryck på nätet.

Jag hoppas du inte blir stressad av att läsa det jag skriver. Eller att du ökar på din adrenalinnivå – Det är förkastligt. För dig och för din hälsa.

Enligt forskning gällande diabetes typ 1 så är den utlösande faktorn för sjukdomen miljö. Du föds in i denna värld med genetiska anlag för att utveckla diabetes typ 1 (eller andra sjukdomar). Du har ingen lätt resa. Datorer, iPads, iPhones, Dataspel, TV, Radio med reklam, Skärmar med reklam och du kan säkert komma på fler saker som kräver din ständiga uppmärksamhet. – Det kommer göra dig sjuk, det i sig självt är tillräckligt för att utlösa din genetiskt betingade sjukdom.

Jag vill påstå att stress står för 50% av anledningen till dålig hälsa. Stress kommer från att hjärnan inte hinner hantera information som flödar förbi.

Tänk inte på det – det kommer stressa dig. 🙂

Så om du sitter och surfar på nätet, äter smågodis och tar en Ibuprofen för att du upplever någon form av inflammation som du vill dämpa. Då har du satt din egna hälsa på spel. Du har inte hjälpt din självläkande kropp, du bryter just nu ner den.

Tyvärr erbjuder jag inget botemedel för de som utvecklat diabetes typ 1. Men om vi tänker i det större perspektivet och ser på möjligheterna att läka jordklotet och dess invånare (människor och djur), så bör vi redan idag sätta ner vår fot mot Livsmedelsindustrin, Läkemedelsindustrin och se över vårt nyttjande av IT-relaterade tjänster och produkter.

Däremot – och det här gäller för ALLA människor. För att inte utveckla en sjukdom. Läs på innehållsdeklarationer – är det inte helt rent, så köp det inte. Chansa inte på att äta mediciner och ta sprutor – lär dig om biverkningar via FASS. Stressa inte och ta 24 timmar fritt från intryck via Sociala Media och IT-relaterade produkter – varje vecka.

Vi behöver vidga vyerna – Se bortanför oss själva och våra egna behov. Ta ansvar för oss själva och kommande generationer – NU!

Gör inte vi det. Så kommer moder jord att göra det. Vi är en parasit som inte lever i symbios med jorden just nu. Hur tror du att moder jord löser det? Eller tror du att jorden kommer gå under och människan består?

Det förvånar mig varje gång jag ser någon som undrar över sin fysiska och mentala hälsa. Vad är det människan inte har förstått?

 

" Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker"

- Björn Frantzén

En avslutning.

Jag gjorde en snabb sökning på kost och diabetes…

Tänkte att någon borde ju ändå ha forskat i kost och diabetes typ 1.

Hittade bara pågående forskningar som Barndiabetesfonden sponsrade – Bra!

Däremot hittade jag något som jag fastnade för.

Björn Frantzéns kokbok för diabetiker

Har ingen aning om den är bra – har inte läst den.

Men texten som ligger på Bokus jämte boken skvallrar om att Björn kanske har fått samma uppvaknande som jag fick för 10 år sedan.

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.”

I mitt fall kom uppvaknandet när jag stod och sålde mejeriprodukter på en mässa för professionella kockar. Jag fick frågan från en kunnig kock: – Vad är det som är bra med den här grädden då?

Där kom mitt uppvaknande: Helt plötsligt fanns ingenting som var riktigt bra med produkten för människans hälsa, så jag tänkte och till slut insåg jag hur det låg till och svarade: – Du menar rent tekniskt?